Bett 2025- Tehnologia educațională, provocări și oportunități

Bett 2025- Tehnologia educațională, provocări și oportunități

În perioada 22-24 ianuarie s-a desfășurat în Londra expoziția globală de tehnologie educațională, Bett 2025. Acesta a fost locul unde tehnologia s-a pus în slujba educației și a rezultat un eveniment inovativ, care a integrat o comunitate reprezentativă de educatori, furnizori, specialiști, determinați să transforme procesul de predare- învățare- evaluare prin intermediul tehnologiei.
Ajuns la cea de-a 40-a ediție, evenimentul a avut ca temă “Învățand astăzi, conducand maine” și a subliniat necesitatea adaptării sistemului educațional la ritmul alert de dezvoltare a societății. Au fost prezentate cele mai noi soluții din tehnologia educațională, reunind atat branduri educaționale și tehnologice renumite, cat și startup-uri. Soluțiile oferite variază în funcție de mediile educaționale, nevoi, bugete: echipamente și hardware precum imprimante 3D, echipamente multimedia, table interactive, e-readers, monitoare, robotică, hardware XR, AR, VR, accesorii; softuri de predare- învățare, soluții de monitorizare, de evaluare și feed-back, de codare și STEM, soluții de învățare la distanță, softuri educaționale și de instruire, de operare; soluții de management, comunicare cu părinții, de securitate; materiale digitale de învățare; tehnologii asistate; soluții pentru sănătate și starea de bine, resurse fizice, mobilier, consumabile etc.
Așadar, Bett 2025 a facilitat, încă o dată, întâlniri și discuții cu furnizori și profesioniști din domeniul tehnologiei și a oferit vizitatorilor oportunitatea de a participa la ateliere practice de utilizare a tehnologiei educaționale (Tech User Labs). Totodată, cei prezenți au avut șansa să fie parte a sesiunilor de discuții ( The Arena) sau de interacțiuni, în grupuri mici (Table Talks), cu specialiști din școli, universități, guvern, pe teme de interes precum inteligența artificială, securitatea cibernetică, nevoile educaționale speciale.
Inteligența artificială a fost o temă majoră, cu numeroase abordări legate de potențialul său de influențare a învățării. S-a insistat asupra implementării responsabile a inteligenței artificiale în educație și a continuelor cercetări. Trebuie valorificate aspecte precum învățarea personalizată și adaptată la stiluri și ritmuri de învățare diverse, gamificarea, feed-back-ul și evaluarea, reducerea volumului de muncă al profesorului, sintetizarea datelor, pentru a servi priorităților educaționale, protejând în același timp împotriva pericolelor care pot apărea.
Scurta incursiune în viitorul tehnologiei educaționale de la Bett 2025 ne-a reamintit faptul procesul de învățare a fost complet schimbat de instrumentele digitale, materialele multimedia și platformele interactive, care au încurajat participarea elevilor, gândirea critică și abilitățile de rezolvare a problemelor, iar școala, cu tot ce implică, trebuie să se adapteze și să implementeze potențialul tehnologiei pentru a crea un mediu de învățare dinamic și incluziv.
Prof. Băd Elena

Leave a Reply

Your email address will not be published.